Kurumsal Sürdürülebilirlik
Döngüsel Ekonomi
Yeşil Mutabakat
Eco Label & Çevre Etiketi Yönetmeliği
FSC
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak kurumsal sürdürülebilirlik ile ilgili sizlere aşağıdaki ana konularda destek oluyoruz.
- Sürdürülebilirlik Stratejisi
- Entegre Raporlama
- Sürdürülebilirlik Raporlaması
- Sürdürülebilirlik İletişimi
- Sosyal Etki Analizi
Kurumsal sürdürülebilirlik kavramı, iş stratejileri üzerinde önemli bir role sahiptir. Esasen çevresel, kültürel ya da mali düzeyde tüm detaylara odaklanılır ve kuruluşun uzun sürede paydaş değeri yaratmasını amaçlar. Ortaya konulan stratejiler, uzun ömürlü ve verimli bir çalışma formu oluşturur. Bu aynı zamanda çalışan gelişimi açısından da oldukça önemli bir süreçtir. Kurumsal sürdürülebilirlik özelinde işletmeler her şeyden önce çevrelerini ve hedef kitlelerini göz önünde bulundurarak faaliyetlerini sürdürür. Böylelikle aşağıdaki konularda kurumların gelişmesi sağlanır.
- Maliyet tasarrufu potansiyelleri keşfetme,
- Risk ve fırsat farkını anlama,
- Organizasyon ve çalışan yetkinliğini artırma,
- Şirket imajını yükseltme,
- Yeni pazar girişimi, mevcut Pazar geliştirme ve farklılaştırması.
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak, firmanızın kurumsal sürdürülebilirlik konularında gelişimi için her türlü desteği sağlamaktayız.
Döngüsel ekonomi, ürünlerin, malzemelerin ve kaynakların değerinin ekonomide mümkün olduğunca uzun tutulması, korunması ve atık üretiminin asgari düzeye indirilmesini sağlamak için malzeme ve hizmetleri verimli bir şekilde kullanmayı amaçlayan bir yaklaşımdır.
Döngüsel ekonominin getireceği fırsatlardan bazıları:
- Maliyetleri azaltma
- Hammadde fiyat dalgalanmalarını azaltma
- Daha az kaynak kullanımı ile büyüme
- Daha dayanıklı işletmeler
- Daha rekabetçi işletmeler
- Yeni iş fırsatları yaratma, istihdamı arttırma
- Sürdürülebilir ürün ve hizmet ihracatı
- Sera gazı emisyonlarını ve israfı azaltma
Döngüsel Ekonominin İlkeleri
R1 | Refuse (Reddetmek) | Ürünün işlevinden vazgeçerek veya aynı işlevi tamamen farklı bir ürün (örneğin dijital) veya hizmetle sunarak ürünü gereksiz hale getirmek |
R2 | Rethink (Yeniden düşünmek) | Ürün kullanımını daha yoğun hale getirmek (örneğin, hizmet olarak ürün, yeniden kullanım ve paylaşım modelleri aracılığıyla veya çok işlevli ürünleri piyasaya sürerek) |
R3 | Reduce (Azaltmak) | Daha az doğal kaynak ve malzeme tüketerek ürün imalatında veya kullanımında verimliliği artırmak |
R4 | Reuse (Yeniden kullanmak) | Hala iyi durumda olan ve orijinal işlevini yerine getiren (atık olmayan) bir ürünü tasarlandığı amaç için yeniden kullanmak |
R5 | Repair (Tamir etmek) | Arızalı ürünün orijinal işlevi ile kullanılabilmesi için tamiri ve bakımını yapmak |
R6 | Refurbish (Yenilemek) | Eski bir ürünü restore etmek ve güncel hale getirmek (belirtilen kalite seviyesine) |
R7 | Remanufacture (Yeniden üretmek) | Atıl/ıskartaya çıkmış bir ürünün parçalarını aynı işleve sahip yeni bir üründe kullanmak (yeni durumdaki gibi) |
R8 | Repurpose (Başka bir amaca uygun hale getirmek) | Artık/Atıl bir ürünü veya parçalarını kullanmak farklı işlevlere sahip yeni bir üründe kullanmak |
R9 | Recycle (Geri dönüşüm) | Atıklardaki materyali orijinal ürün veya başka amaçlar için yeniden işleyerek yeni ürünlere malzemelere veya maddelere dönüştürmek için geri kazanmak. Bu durum organik materyalin yeniden işlenmesini içerir, ancak enerji geri kazanımı ve yakıt olarak veya geri doldurma işlemleri için kullanılacak materyallerin yeniden işlenmesini içermez. |
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak, firmanızın döngüsel ekonominin avantajlarından faydalanması için her türlü desteği sağlamaktayız.
Sera gazı emisyonu, küresel ısınma ve iklim değişikliği konuları özellikle 1990’lı yıllardan itibaren küresel bir gündem maddesi haline gelmiştir. Bu sorunlarla mücadele kapsamında bölgesel veya uluslararası düzeyde birçok çalışma yürütülmektedir. Son olarak 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması ile dünyadaki ülkelerin tamamına yakını, sera gazı emisyonlarının ve küresel ısınmanın azaltılması için birtakım taahhütlerde bulunmuştur.
Bu sorunların çözümü için şimdiye kadar en somut adımları atan ve diğer ülkeleri de bu konuda teşvik eden Avrupa Birliği (AB), sürdürülebilir bir dünya inşa etme konusundaki kararlılığını daha da derinleştirmektedir. Kasım 2019’da yayınladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) bildirisi de bu kararlılığın ve hassasiyetin bir sonucu olmuştur. Bu mutabakat, sadece AB üye ülkeleri için değil, AB ile siyasal, ekonomik ve coğrafi açıdan ilişkisi bulunan tüm ülkeler açısından büyük bir önem arz etmektedir ve ana başlıkları aşağıdaki gibidir:
- 2030 Ve 2050 için AB’nin İklim Hedeflerini Artırmak
- Temiz, Uygun Maliyetli ve Güvenli Enerji Sağlamak
- Temiz ve Döngüsel Bir Ekonomi İçin Endüstriyi Harekete Geçirmek
- İnşaat ve Yenilemede Enerji ve Kaynak Verimli Bir Yol
- Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketliliğe Geçişin Hızlandırılması
- “Tarladan Sofraya”: Adil, Sağlıklı ve Çevre Dostu Bir Gıda Sistemi Tasarlamak
- Ekosistemleri ve Biyoçeşitliliği Korumak Ve İyileştirmek
- Toksik İçermeyen Bir Çevre İçin Sıfır Kirlilik Hedefi
Yeni ticaret sistemi içerisinde de en önemli konulardan biri, gerekli kriterleri sağlayamayan işletmelerin AB pazarına ürün sokamayacak olmasıdır. Bu da ürünlerini ağırlıklı olarak AB ülkelerine satan şirketlerin gerekli aksiyonları almadığı takdirde ihracat faaliyetlerini sonlandırması anlamına gelmektedir. Zira, mutabakat geçmişte hayata geçirilen düzenlemeler gibi belirli bir ürün ya da ürün grubu değil, ticari değeri olan tüm ürün ve hizmetler için ortak kriterler getirmektedir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı içerisinde en önemli konulardan biri de Sınırda Karbon Düzenlemesidir. Bu düzenleme, sera gazı emisyonunu azaltmak amacıyla AB’ye ihraç edilen ürünlerdeki karbonların fiyatlandırılmasını yani vergilendirilmesini ifade etmektedir. AB, bu düzenleme ile karbon emisyonunun azaltılması konusundaki sorumluluğunu ticari paydaşlarına da aktarmakta ve onların da benimsemesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu sorumluluktan kaçan şirketler, kamu ve özel sektör kuruluşları ise AB pazarından çekilmek zorunda kalacaktır. Çünkü artık hiçbir şirket, özellikle kimyasal kökenli gıda, medikal, kozmetik ürünlerini, elektrikli alet ve kişisel koruyucu gibi ürünlerini gümrükten eskisi kadar kolay geçiremeyecektir.
Türkiye de Yeşil Mutabakat gerekliliklerinin karşılanması için 2021 yılı Yeşil Mutabakat Eylem Planını yayınlamıştır.
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak, firmanızın Yeşil Mutabakat gerekliliklerini karşılaması için her türlü desteği sağlamaktayız.
EU EcoLabel ve Çevre Etiketi halkın günlük hayatta kullanımına sunulan ürünlerin etkilerinin azaltılmış olduğunu beyan ederek markalara olan güveni arttırmaktadır.
EU Eco label ve Çevre Etiketi, bir ürünün yaşam döngüsü, pamuk (tekstil için) veya ahşap (kâğıt ürünleri için) gibi hammaddelerin madenciliği veya yetiştirilmesi ile başlar. Ürün imha edildiğinde veya geri dönüştürüldüğünde imalat, paketleme, dağıtım, kullanım ve son olarak “Yaşam Sonu” aşamasına devam etmektedir.
Kriterler aşağıdaki gibidir:
- İklim değişikliği, doğa ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkiler, enerji ve kaynak tüketimi, atık üretimi, çevrenin bileşenlerine salınan emisyonlar, tehlikeli maddelerin kullanılması ve çevreye salınması, kirliliğin fiziksel etkileri;
- Teknik açıdan uygulanabilir olması halinde tehlikeli maddelerin daha güvenli olan maddelerle değiştirilmesi, alternatif materyalin kullanılması;
- Ürünlerin ömrü ve yeniden kullanılabilme özelliği sayesinde çevresel etkilerinin azaltılması
- Ürünün farklı yaşam döngüsü basamaklarında sağlık ve emniyet açısından çevresel fayda ve zararları arasındaki denge
- Uygun olduğu durumlarda sosyal ve etik açıdan ürünün değerlendirmesi
- Diğer çevresel etiketler için (ulusal veya bölgesel) geliştirilen kriterler
- Hayvanlar üzerinde test edilme oranının mümkün olduğunca azaltılmasıdır.
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak, EU Label ve Eko Etiket çalışmalarınıza her türlü desteği sağlamaktayız.
Orman Yönetim Konseyi (FSC), 1993 yılında kurulmuş ve dünya ormanlarının sorumlu yönetimini teşvik eden uluslararası, kar amacı gütmeyen, çok paydaşlı bir organizasyondur.
Bu organizasyon tarafından oluşturulmuş FSC Standardı, ahşap ürünlerin ormandan başlayarak üretim, dönüşüm ve dağıtım süreçlerini içererek tüketiciye kadar ulaştığı kesintisiz yolun izlenebilirliğini sağlar. Tüketici yönünden bakıldığında FSC, ürünün menşei hakkında bilgi sağlarken doğru ürünün doğru kanallardan teslimini garanti altına alır.
FSC sertifikası, ürünün yasal mevzuatlara uygun yönetilmiş ormanlardan ve kontrollü kaynaklardan elde edildiğini ispatlar. Bu ürünlerin kontrolsüz ağaçlardan üretilmiş ürünlerle karışmadığını doğrular. Ahşap nihai ürün veya hammadde üzerindeki FSC amblemi ve kayıt numaraları bu sistemin üretici tarafından uygulandığının görsel ifadesidir.
FSC sertifikası kapsamında tahta, kereste vb. ahşaptan üretilmiş ürünlerin yanı sıra kağıt ve kağıt bazlı ürünler (gazete, dergi, karton koli, kağıt ambalajlar vb.), her türlü orman ürünlerinden yapılmış bir çok ürün bu belge ile belgelendirilebilir. Ürün üzerine iliştirilen FSC logosu, ilgili ürünün elde edildiği ormanın sürdürülebilir bir biçimde yönetildiğini ve bunun bağımsız bir Belgelendirme Kuruluşu tarafından denetlenerek onaylandığını işaret eder.
Asteria Eğitim ve Danışmanlık olarak, FSC sertifikası almak isteyen firmalara her türlü desteği sağlamaktayız.